Τι είναι οι Διαταραχές της Φωνής;
Το άτομο που πάσχει από δυσφωνία παράγει ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά είδη φωνής (βραχνή ή αδύναμη, τραχιά, πνιγερή, μειωμένης έντασης, με σπασίματα, αναπνευστική), τα οποία γίνονται αντιληπτά τόσο από τον ίδιο όσο και από το περιβάλλον του και έχουν λάβει μόνιμη θέση στην φώνηση του ατόμου. Στην περίπτωση της Αφωνίας το άτομο δεν είναι σε θέση να παράγει φωνή. Ένα μεγάλο μέρος των διαταραχών φώνησης οφείλεται σε κακή ή/και υπερβολική χρήση της φωνής. Οι διαταραχές της φωνής διακρίνονται ανάλογα με την αιτιολογία τους σε οργανικές και σε λειτουργικές διαταραχές φωνής. Οι Οργανικές Διαταραχές Φωνής είναι διαταραχές φώνησης που οφείλονται σε οργανικές δυσλειτουργίες των οργάνων που παράγουν τη φωνή ή σε προβλήματα υγείας τα οποία μπορεί να επηρεάσουν και την περιοχή του λάρυγγα. Οι οργανικές διαταραχές φωνής είναι οι εξής:
Οι Λειτουργικές Διαταραχές Φωνής είναι διαταραχές φώνησης που οφείλονται σε «κακή» φωνητική συμπεριφορά και είναι οι εξής:
Ποιος είναι ο ρόλος του λογοθεραπευτή στις διαταραχές της φωνής; Οι λογοθεραπευτές ασχολούνται κυρίως με τις λειτουργικές διαταραχές φωνής. Ο λογοθεραπευτής αναπτύσσει φωνητική θεραπεία, αλλά πριν προχωρήσει σε παρέμβαση για την αποκατάσταση της φωνής θα πρέπει να γνωρίζει το ιατρικό, ψυχολογικό και κοινωνικό ιστορικό του ατόμου, πληροφορίες για τα οποία αντλεί μέσω χορήγησης αντίστοιχων ερωτηματολογίων Ο λογοθεραπευτής ενημερώνει και εκπαιδεύει τον ασθενή για υγιεινή και σωστή χρήση φωνής. Κατά τη διάρκεια της φωνητικής αποκατάστασης-και ανάλογα την αιτία των συμπτωμάτων- χρησιμοποιεί ασκήσεις και τεχνικές με στόχο:
|